Ugunskurā ar spēcīgu liesmu deg malkas pagales. Salstošās rokas silda karstas tējas krūzīte.  Ir janvāris.  Tāpat kā bija janvāris pirms 32 gadiem. Bet kas tad notika tālajā 1991. gada janvārī?

           Ceturto klašu skolēni, sastājušies ap ugunskuru, klausās novadnieka Arņa Ķibera stāstījumā par Barikāžu laiku Latvijā, kad dažādu tautību cilvēki no visas valsts teritorijas ieradās Rīgā, apliecinot, ka nepieļaus, lai atkal  mūsu valsts nonāktu PSRS okupācijā. Un tas nav stāsts tikai par barikāžu celšanu Vecrīgā un tautas manifestāciju Daugavmalā , tas ir stāsts par jaunību, drosmi, atbildību un  brīvību. Tas ir stāsts par ģimeni, mīlestību un Latviju.

          Izrādās-Arnis Ķibers savā skolas laikā ir dziedājis zēnu korī. Tāpēc  stāstījuma beigās skolēniem ir iespējams dzirdēt Arņa un 4.a kl. audzinātājas D. Gailītes dziesmas duetu. Bērni arī uzzina, ka Barikāžu laika dalībnieks ir labi mācījies un absolvējis Mazsalacas vidusskolu, pēc tam studējis Jelgavā.

          Tiek ceptas desiņas, smaržo liepziedu tēja, un ceturtklasnieki ļaujas āra aktivitātēm-skrien, ķer viens otru un bauda janvāra sniega baltumu. Par bērnu drošību un labsajūtu rūpējas arī Gabrielas tētis Ģirts Mors, kas šobrīd pavada atvaļinājumu Latvijā un ir priecīgs par iespēju piedalīties meitas klases stundā.

          Nemanot pagājušas 2 mācību stundas. Dodamies atpakaļ uz skolu. Ugunskurā pagaļu vietā redzamas vairs tikai  mazas, sarkanas oglītes. Zemi aizvien sedz sniegs,  un ir 2023. gada janvāris.

Ugunskurā vēl aizvien ar spēcīgu liesmu deg malkas pagales. Salstošās rokas silda karstas tējas krūzīte.
 
Alda Alksne,
Digna Gailīte